Rycyna leczniczą ma moc - Nasz Swiat
29
Śr, czerwiec

Zdrowie i uroda

Jego roczna produkcja na świecie wynosi około miliona ton, głównie z plantacji w Egipcie i Indiach. Powszechnie stosuje się go do produkcji oleju tureckiego i kwasu sebacynowego, a także jako dodatek do paliw, smarów, farb, czy lakierów. Jednak olej rycynowy ma swoje zastosowanie także w lecznictwie i kosmetyce.

Oleum Ricini, czy Oleum Palmae Christi (Olej Dłoni Chrystusowej) to produkt roślinny, otrzymywany z nasion byliny - rącznika pospolitego w procesie wyciskania oleju na zimno i wygotowywania go z wodą. Technika ta, umożliwia rozkład toksycznej toksoalbuminy - rycyny, której obecność w nasionach sprawia, że ich zażycie może wywołać śmiertelne zatrucie. Głównym składnikiem oleju rycynowego (około 80%) jest 18-węglowy monogliceryd kwasu rycynolowego. W jego składzie znajdują się również mniejsze ilości glicerydów kwasów olejowego, linolowego i innych. Olej rycynowy ma postać gęstej, bezbarwnej lub jasnożółtej cieczy, która w kontakcie z powietrzem gęstnieje, ale nie twardnieje.

Korzenie stosowania oleju z rącznika sięgają Indii i Egiptu sprzed 4 tysięcy lat, kiedy to używano go podczas budowy piramid do smarowania kamiennych bloków w celu zapewnienia lepszego poślizgu przy ich przesuwaniu. Współcześnie, w kosmetyce, olej rycynowy stanowi doskonałą odżywkę do włosów suchych, pomaga w odbudowie łamliwych i wypadających brwi oraz rzęs, a także paznokci i naskórka wokół nich. Stąd też, jest on częstym składnikiem różnego rodzaju domowych odżywek. Natomiast w lecznictwie, stosuje się go na przykład jako środek przeczyszczający, za co odpowiedzialny jest zawarty w oleju kwas rycynolowy. Pod wpływem enzymów trawiennych, wchodzi on w reakcję z zawartymi w treści jelitowej jonami sodu (Na+) i doprowadza do powstawania mydła sodowego kwasu rycynolowego, które to drażni błonę śluzową jelita cienkiego i pobudza jego perystaltykę. Co istotne, oleju rycynowego nie wolno używać w czasie ciąży, gdyż może powodować powikłania w jej przebiegu, a także doprowadzić do poronienia.

Z kolei, medycyna ludowa stosuje olej rycynowy praktycznie na każdą część ciała. Ma on zbawienny wpływ na gojenie się ran, a podczas masażu piersi z jego użyciem, zwiększa napływ do nich mleka. Doskonale nadaje się także do leczenia trudno gojącego się pępka u noworodków. Olej rycynowy przynosi ulgę bolącym i zmęczonym stopom, jeśli przed snem nasmaruje się je tym właśnie specyfikiem i włoży bawełniane bądź wełniane skarpety. Można też używać oleju rycynowego do regeneracji skóry, usuwania brodawek, przebarwień, znamion, jednak jest to długotrwała kuracja, co należy mieć na uwadze w momencie, kiedy się ją zaczyna. Okłady z oleju rycynowego stosuje się często przy chorobach takich, jak: wrzody trawienne, zaparcia, samoistne nadciśnienie, zapalenie wyrostka robaczkowego, nieżyt żołądka, zapalenie pęcherzyka żółciowego, odmiedniczkowe zapalenie nerek, zapalenie okrężnicy, infekcyjne zapalenie wątroby, niedrożność jelit, zapalenie kości i stawów, ból głowy, pęknięcie odbytu, bóle brzucha z trudnością odnalezienia przyczyny, krwiak otrzewnej, hemoroidy, zapalenie pochewki ścięgna, zapalenie kaletki maziowej, w chorobach „kobiecych”, w chorobach skórnych, urazach szyi, kręgosłupa, bicepsów, czy przy bólach krzyża.

Aby zrobić okład z oleju rycynowego należy:
- złożyć trzy bądź cztery warstwy flaneli, którą mamy zamiar pokryć pewien obszar skóry,
- nasączyć olejem rycynowym flanelę i przyłożyć do ciała (nie trzeba nasączać jej całej, wystarczy nałożyć warstewkę oleju i równo rozprowadzić palcem),
-  okład należy umieścić na ciele w odpowiednim miejscu (zazwyczaj na początek najlepiej w okolicy wątroby) i przykryć go folią plastikową w celu utrzymania odpowiedniej, podwyższonej temperatury.
Dodatkowo, można na warstwę folii założyć obcisły podkoszulek, aby całość się nie zsunęła. Okład powinien znajdować się na skórze parę godzin, najlepiej zastosować go przed snem. Zaleca się stosowanie okładu przez 3 dni, a potem zrobić przerwę, aby organizm mógł się zregenerować, gdyż układ limfatyczny będzie w tym czasie wydalał toksyny. Rano po zdjęciu okładu trzeba od razu przemyć skórę wodnym roztworem sody oczyszczonej (pół łyżeczki sody na pół szklanki ciepłej wody), następnie umyć mydłem i wodą.

Dorota Bylica
(www.imagebydorota.co.uk)